Няма „гей ген“, установиха учени

0

Няма определен ген на хомосексуалността, но има смесица от генетични фактори и фактори на заобикалящата среда, които влияят на сексуалното поведение, се казва в ново проучване, публикувано в авторитетното списание Science.

Учените са изследвали генетиката на почти половин милион души, които сами са съобщили дали са преживели сексуално поведение с лице от същия пол. Не е бил установен модел сред генетичните варианти, който биха могли да използват за смислено идентифициране на сексуалната ориентация или поведение на човек.

Проучването показва, че подобно на личността и на други сложни човешки черти, поведението се влияе от комбинация от генетични и фактори на объжаващата среда.

Авторите на проучването са анализирали отговорите на пациентите и са извършили асоциативни проучвания в генома върху данни на повече от 477 522 души. Отити са били пет генетични варианта, които са значително свързани с еднополовото сексуално поведение.

Вариантите само частично се припоиват между мъже и жени и не позволяват смислено предсказване на сексуалното поведение на индивида, според проучването.

„Установихме, че основната генетична архитектура е много сложна, но със сигурност няма единична генетична детерминанта – понякога наричана в медиите „гей ген“, заявиха изследователите.

„Всички измерени общи варианти заедно обясняват само част от генетичната наследственост на ниво популация и не позволяват смислено предсказване на сексуалните предпочитания на индивида.“

зарядни станции за електромобили