Няма груби нарушения на Covid-ограниченията в Русенско

0

При извършените през изминалата седмица над 860 проверки за спазване на противоепидемичните мерки в област Русе не са установени груби нарушения.

Това съобщиха от Областния щаб за борба със заболяването. От там уточняват, че 757 души са били проверени за спазване на наложената им домашна карантина, като нарушения не са установени.

Въпреки това само за период от седем дни са съставени 51 предупредителни протокола за неспазване на противоепидемичните мерки. Сред най-често срещаните нарушения са неносене на маски, както и струпване на повече хора от позволеното на едно място, без да се спазва необходимата дистанция от минимум 1.5 м. между всеки. Отделно е съставен и 1 акт, за който предстои да бъде наложена глоба.

Проверки текат и от страна на Областната дирекция по безопасност на храните. Техните експерти са проверили 112 обекта, от които 59 магазина за хранителни стоки. Паралелно са проверени и 41 заведения за обществено хранене и 12 предприятия за производство на храни и складове. При проверките не са установени несъответствия при прилагане на противоепидемичните мерки, но на практика експертите на ОДБХ могат да проверяват само персонала дали спазва съответните разпоредби, а също и  хигиенното състояние на обекта.