Глобиха „Хиполенд“ със 124.5 хиляди лева

0

В петък Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила глоба от 124.5 хил. лв. на „Хиполенд“ за нелоялна конкуренция. Според регулатора интернет кампания за промоция на продукти на Lego от началото на годината е довела до нелоялна конкуренция.

Това съобщава offnews.bg, като се позовава на публикация в „Капитал“.

Глобата идва  два месеца след несполучливият опит на МВР, НАП, митници и Държавната агенция по метрология да респектират веригата за детски играчки „Хиполенд“ след като собственика на компанията Мариан Колев подкрепи  антиправителствените протести, а негови служители открито се включиха в митингите през септември. Непълнолетинят син тогава на Мариан Колев бе сред силно пострадалите от обгазяването  на протестиращите, от страна на полицията, охранявала митингите.

След гневна реакция срещу властта – данъчни и полиция влязоха в офисите на „Хиполенд“

Според регулатора  КЗК, наложил огромната глоба, интернет кампания за промоция на продукти на Lego от началото на годината е довела до нелоялна конкуренция.

Според КЗК от „Хиполенд“ създали заблуждение сред потребителите, че ако продуктите са изчерпани онлайн, то ще могат да ги намерят в магазина и по този начин „веднъж останали с убеждението, че при невъзможност да закупят желания от тях продукт в онлайн магазина на ответното дружество, биха могли да закупят същия в някои от магазините в цяла България, потребителите биха се насочили към някои от търговските обекти и при констатирана липса на търсения от тях продукт, особено предвид факта, че не всеки промоционален такъв е наличен във всеки търговски обект, да закупят друг.“

Собственикът на Хиполенд: Нямах съмнение, че държавата ще тръгне срещу мен /ВИДЕО/

„Един „случаен“ човек отишъл да си купи в магазина шест вида Lego в промоция, имало само пет. В други магазини го имало и шестия, но той не бил длъжен да ги обикаля. Почувствал се ощетен и сезирал не Комисията за защита на потребителите, а Комисията за защита на конкуренцията. Тя се самосезира и започва поредното производство.

„Така се действа в КЗК. На някого, който иска да купи ЧЕЗ или Нова телевизия, му се отказва с безумни аргументи, но на друг не се отказва“, коментира през лятото собственикът на „Хиполенд“ Мариан Колев пред „Дойче Веле“.

Мариан Колев и служителите му бяха участници в антиправителствените протести от самото им начало. В публична позиция той разказа как служителите на МВР използват сълзотворен газ срещу сина му без да има причина за това. Малко след тази позиция държавата вкара четири контролни институции във фирмата. След вълна от обществено възмущение МВР решиха да прекратят проверката, която, според тях, била образувана на случаен принцип.

Тогава лично новоназначеният вътрешен министър Христо Терзийски се обадил на Колев да му се извини , като казал, че МВР не знае за проверките във фирмата му.

Снимка: offnews.bg