Областна аптечна карта: В Русе – 80 аптеки, в Иваново – нито една

1
50 аптеки в Русе

96 са аптеките в област Русе, но в четири от общините те са под необходимия минимум, като в община Иваново няма нито една.

Това стана ясно на проведено днес заседание по темата за областната аптечна карта в Областната администрация. Общият брой аптеки в региона е 96, като най-малко те трябва да бъдат 68. Очаквано най-много аптеки има в община Русе – 80, при необходим минимум от 47. Не такова е обаче положението в общините Борово, Две могили, Сливо поле и Иваново. В последната няма нито една аптека, а според фармацевтичните стандарти и отчитайки броя на населението минимумът е три аптеки. На територията на община Иваново работят единствено три дрогерии, които имат право да продават хранителни добавки и ограничен брой медикаменти без лекарско предписание.

В Борово ситуацията е подобна, но все пак в общината има една аптека, въпреки че поне още една трябва да бъде разкрита. В Две могили функционират две аптеки при минимален изискуем брой от три. В Сливо поле нещата стоят по почти същия начин – две аптеки работят, но още толкова е необходимо да бъдат отворени. Във Ветово и Ценово аптеките са толкова колкото е минималният праг – съответно четири и две. В Беленско аптеките са пет при минимална бройка от четири.

Колкото до фармацевтите в региона, то те са 242-ма. От тях 145 са магистър-фармацевтите, което означава, че 41 фармацевти не достигат да бъде изпълнен стандарта. Помощник-фармацевтите са с десет повече отколкото минимума или 97. Статистиката сочи, че близо 72% от аптеките в областта или общо 69 имат договор с Националната здравно осигурителна каса /НЗОК/ за предоставяне на безплатни лекарства или такива с намаление. Те обаче са концентрирани в четири от общо седемте общините в региона – Бяла, Ветово, Русе и Ценово. 28 пък са аптеките, които предоставят лекарства с наркотични вещества, а седем са тези, които приготвят и лекарства по рецептура.

Областната аптечна карта е съобразена с данните за демографската структура и потреблението на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на региона. В следващите дни областната карта ще бъде изпратена в Министерството на здравеопазването, като тя заедно с останалите областни карти ще служи за подготовката на националната аптечна карта.

Според областния управител Анатоли Станев съществуващият дисбаланс трябва да бъде коригиран, като търговският интерес също трябва да се отстоява, но не може да бъде слаган на първо място, когато става дума за здравето на хората. „Държавата трябва да се ангажира с конкретни мерки, които да мотивират собствениците на аптеки да разкриват такива обекти и в по-малките населени места“, коментира Станев.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук