Русенската опера, ансамбъл „Филип Кутев“ и актьори с концерт-спектакъл за Деня на народните будители

0

Празничен концерт-спектакъл „О, будители народни!“ ще се състои на 31 октомври тази година в Доходното здание в Русе. Събитието е посветено на 100-годишнината от обявяването на 1 ноември за Ден на Народните будители и 30-годишнината от възстановяването на неговото отбелязване и честване.

На сцената ще излязат оркестърът и хорът на Държавната опера в Русе, хор „Свети Георги Победоносец“ към Общинския младежки дом, певци и инструменталисти от Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, диригентката и композиторката Луиза Станоева, актьорите Янко Лозанов, Пламен Пламенов Мирянов, Катерина Борисова и Венцислав Петков.

Ще бъдат художествено прочетени текстове от Константин Преславски, Паисий Хилендарски, Св. Иван Рилски, Христо Ботев, Иван Вазов и свързаните с Русе Захари Стоянов и Змей Горянин.

В музикалната част ще бъдат изпълнени химните на Народните будители и на Св. Св. Кирил и Методий, както и творби от български композитори.

Ще дирижират Димитър Косев – главен диригент на Държавната опера в Русе, и Георги Андреев – директор на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.

Концертът се осъществява със съдействието на Фондация „Нашият дом е България“.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук