Облекчават процедурата по издаване на болничен лист след ковид

0

Облекчава се процедурата по издаване на болничен лист след ковид-заболяване, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Русе.

От инспекцията са изпратили писмо до личните лекари да не изискват предписанието за изолация/карантина/ от пациентите на хартиен носител.

Досега всички, които са били на домашно лечение с Ковид, задължително трябваше да вземат от РЗИ на ул. „Байкал“ 12 „Предписание за изолация в домашни условия“. Това изискваше от преболедувалите отделяне на допълнително време и образуване на опашки в чакане на документа, който потвърждава времето, през което лицето е било карантинирано.

В случаите, в които РЗИ имаше възможност, въпросното предписание се носеше в дома на болния, но след сериозното увеличение на болни от Ковид преболедувалите си ги получаваха сами на място в Здравната инспекция.

За да бъдат улеснени гражданите, от РЗИ призовават личните лекари да не изискват въпросното предписание на хартия.

Издаването на болнични листове на лица, поставени под карантина, се извършва на базата на информация от Националната здравноинформационна система за борба с Ковид-19, която е достъпна за всички общопрактикуващи лекари. Всеки един от тях получава e-mail за новорегистрираните положителни случаи, които са в тяхната пациентска листа.

В информационната система личните лекари могат да получат информация за направените лабораторни изследвания, клиничното протичане и всяка една промяна на всеки един пациент.

Електронният регистър генерира автоматично уникален изходящ номер на всяко регистрирано лице. За издаване на болничен лист се използва именно този ковид-номер, под който фигурира всяко лице в здравната информационна система.

Във всеки случай, при който на преболедувалите им е необходимо предписанието за изолация в домашни условия, то ще им бъде издавано на хартиен носител, уверяват от РЗИ. По последни данни близо 91% от болните с ковид-инфекция в Русенско са под домашна изолация. Това означава, че на лечение вкъщи се намират 1824 души.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили