Радев: Миналото се опитва да вземе реванш

0

Привикването на министър-председателя Кирил Петков на разпит в прокуратурата е форма на институционално изнудване. Това заяви президентът Румен Радев. Премиерът трябва да се яви пред разследващите днес, защото преди няколко дни попитал главния прокурор Иван Гешев защо не се работи срещу, за които се знае, че са извършили престъпление. Гешев докладвал на прокурор, че Петков има информация за извършени престъпления и му бе изпратена призовка като целта да даде пълния списък с имена. Премиерът заяви, че ще се отзове, но обеща да пита прокуратурата какво се случва с разследванията по редица скандали.

„Ако си спомняте при връчването на проучвателния мандат на сегашния премиер, аз много ясно заявих, че, ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдната система, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента, за мен това е форма на институционално изнудване и аз очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера“, коментира Радев.

Нов сблъсък: Гешев вика Петков, той пита защо не разследват Пеевски (видео)

Той допълни, че не очаква този състав на Висшия съдебен съвет да гласува отстраняването на Гешев от поста му. Такова искане ще бъде внесено от правосъдния министър Надежда Йорданова, след като Конституционният съд излезе със становище, че тя има това правомощие.

„Сега остава въпросът дали е пригодно това мнозинство във ВСС в морално и професионално качество. Аз съм песимист в този състав ВСС да вземе рационално решение“, каза държавният глава.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили