Облекчения за кандидат-студенти от българска народност от седем държави

0

Граждани от българска народност от седем държави ще могат да кандидатстват в български висши училища, независимо дали са придобили българско гражданство, или имат разрешение за постоянно пребиваване у нас.

Това предвижда прието от правителството изменение в постановление 103, което регламентира реда за прием на студенти от българската диаспора в Албания, Казахстан, Косово, Молдова, Северна Македония, Сърбия и Украйна. В този акт се регламентира образователната дейност сред българите в чужбина.

С промяната се предвижда освобождаване от такси за кандидатстване и за обучение на приетите по реда на постановлението докторанти от посочените седем държави.

В друго постановление – 228, по което се приемат граждани на Република Северна Македония, се въвеждат промени, с които за първи път в нормативния акт се регламентират организацията и координацията на приема на студентите и докторантите. Студентите се приемат чрез конкурс по документи или чрез един или няколко изпита в зависимост от специалността, за която кандидатстват. Изпитите се провеждат от МОН.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук