Обновяват „Момчето с хидрата“

0
85
създадената преди 90 г. фигура на „Момчето с хидрата“

Предстои основно обновяване, реставрация и консервация на една от емблемите на Русе – фонтана „Момчето с хидрата“, съобщиха от общинската управа.

Това лято той не работи, въпреки че основата му бе подновена в рамките на големия проект за ремонт на централния площад. В ремонта на най-стария русенски фонтан е предвидена и консервация на декоративното съоръжение. Инвестиционното предложение предвижда извършването на строително-ремонтни дейности за възстановяване на нормалното функциониране на фонтана в Централната градска градина.

Това е вторият ремонт на построения през 1926 г. русенски фонтан. Негов автор е скулптурът Владимир Владимиров. В изградената от мозайка фигура той пресъздава легендата за борбата на Херакъл със змея.

Преди малко повече от 10 години оригиналната фигура на „Момчето с хидрата“ беше подменена, тъй като беше сериозно увредена от водата и метеорологичните фактори. Тя беше предоставена за съхранение н Регионалния исторически мудей, а на нейно място беше поставено бронзово копие, изработено от известния русенски скулптор Георги Радулов.