Община Русе дава до 300 лв. за облагородяване на междублоковите пространства

0
Младо семейство превърна междублоково пространство

Община Русе ще отпуска до 300 лв. за облагородяване на междублоковите пространства, съобщават от общинската администрация.

За целта желаещите трябва да изготвят проект и да го депозират в деловодството на общината. Кандидатите, чийто проекти са одобрени за финансиране и са подписали договор, получават плащане в размер на до 300 лв. в зависимост от заложения от тях бюджет.

Експертите насочват русенци да подберат многогодишни растения и храсти за реализирането на идеите си и да избягват поставянето на високи оградни пана, тъй като за тях е необходимо допълнително разрешение. Други дейности, които могат да бъдат финансирани, са пребоядисване на пейки, кошчета и декоративни огради, закупуването на нови или на материали за ръчната им изработка.

Не се предвижда Община Русе да осребрява разходи за закупуване на градински инструменти, тъй като създаденият през 2020 г. Фонд „Граждански инициативи“, с чието съдействие се провежда инициативата, дава възможност гражданите безвъзмездно да ползват инвентар, с помощта на който да реализират идеята си.

След облагородяване на пространството гражданите следва писмено да отчетат своята дейност и обектът да бъде приет от служител на общината.