Обвинение: В Русе държат в ареста деца-бежанци

0

Русенската районна прокуратура образува прокурорска преписка по сигнал на Национална мрежа за децата, изпратен до Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, и до всички отговорни лица и институции. Това съобщават от Националната мрежа за децата.

Информацията е относно получени данни за неправомерно прилагане на мярка за неотклонение задържане под стража в досъдебни производства срещу непридружени непълнолетни бежанци, уточняват от Националната мрежа.

Поводът е случай на дете-бежанец А. А. от Сирийската арабска република на 15 години, на което е наложена тази мярка и то прекарва един месец в ареста в Русе.

Детето е задържано при преминаване на българо-румънската граница на 28 май тази година и е задържано в русенския арест първоначално за 24 часа, след което му е наложена постоянна мярка за неотклонение.

След съдебно производство, на 29 юни то е насочено към социална услуга в Русе. Детето свидетелства, че по време на престоя си в ареста е настанявано и е контактувало с пълнолетни лица, задържани за криминални прояви, при извънредно лоши условия. Давана му е неподходяща за него храна и е държано заключено, без възможност да излиза навън. Детето е нахапано от инсекти, като при посещаването на социалната услуга то е насочено към педиатрично отделение в Русе, където от медицинския персонал е установен тежък обрив след нахапване от насекоми и е предписано спешно лечение,твърдят от Националната мрежа.

На 5 юли , по време на проведена среща с ОЗД, преводачът от Сирия е информирал колеги на Националната мрежа, че в момента в ареста в Русе се намират други три 15-годишни деца – непридружени бежанци.

От Национална мрежа за децата сезират отговорните лица и институции с молба за обстойна проверка и обезпечаване на спешна институционална намеса за закрила правата на непълнолетните бежанци и превенция на последващи подобни случаи в Русе.

От Националната мрежа подчертават че всички непридружени деца бежанци са първо и преди всичко деца и като такива имат нужда от закрила, подкрепа и семейство. От там напомнят, че по отношение на непридружените деца трябва приоритетно да се прилага Законът за закрила на детето. Всички деца без родител или друг възрастен, отговорен за тях, следва да се предават на Дирекция „Социално подпомагане“ и към тях да се приложат мерки за закрила по чл. 4 от Закона за закрила на детето, а именно, при изчерпване на възможностите за настаняване при роднини и близки, приоритетно настаняване в приемно семейство и, по изключение, настаняване в социална услуга за резидентна грижа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук