Обвинения от ИТН: Манолова и Иванов искали избори. Финансовият министър извършил престъпление

0
Снимка: БГНЕС

Сблъсъкът между партиите, от които се очакваше да подкрепят ново правителство, става все по-остър. След като в сряда Христо Иванов и Мая Манолова поиска от „Има такъв народ“ да обявят имена на бъдещи министри, в четвъртък от формацията на Слави Трифонов нанесоха ответен удар. Зам.-председателят на партията Тошко Йорданов обяви от парламентарната трибуна, че Манолова и Иванов искали нови избори, което щяло да помогне на ГЕРБ и Бойко Борисов. Той отправи обвинения и към финансовия министър Асен Василев – че е откраднал интелектуална собственост.

Василев, заедно с икономическия министър Кирил Петков, се смята за една от най-харесваните фигури в служебния кабинет. Многократно са отправяни предложения те да останат и редовно правителство. Самите ИТН обявиха, че са им предложили постове, както и на образователния министър Николай Денков. И тримата обаче им отказаха.

„Вчера от трибуната на Народното събрание съпредседателят на „Демократична България“ г-н Христо Иванов прочете декларация от името на парламентарната група. В нея бяха предявени амбиции и желания за намеса по отношение на състава на бъдещия министерски съвет. Четири дни преди тази декларация, по инициирана от „Има такъв народ“ среща тук, в това Народно събрание, политическото ръководство на нашата партия се срещна с политическото ръководство на „Демократична България“. От ДБ категорично заявиха, че няма да имат претенции относно личностите, които ще представляват бъдещата власт“, заяви Йорданов.

ИТН ще обяви правителството, когато получи мандат

Той попита какво се е случило през тези четири дни, за да е отметне ДБ от първоначалната си позиция. И добави:

„Ние няма да играем по вашите правила. Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова, вие явно не осъзнавате, че карате Бойко Борисов да се радва и да потрива доволно ръце, защото вие водите нещата към следващи избори. Изумително е, че не разбирате“.

Йорданов заяви още, че Иванов си е позволил да коментира имена на бъдещи министри в лицето на Василев, Петков и Денков.

„През 2008 г. инвеститор дава 1,5 млн. долара на „Лесно.ком“, която продава самолетни билети. Тогава изпълнителен директор е Асен Василев. През 2009 г. инвеститорът отказва да налива пари и възниква конфликт. Тогава Василев дава личен заем на фирмата, а след това изисква да му бъде върнат. Тогава фирмата фалира. След това основава нова фирма със същата дейност, която участва в редица дела. В хода на делото, което се води в Лондон, съдебно-техническа експертиза доказва, че новият продукт на фирмата е направен въз основа на код от откраднат компютър от Асен Василев. Неговите адвокати предлагат и постигат извънсъдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара и признавайки факта за откраднатата интелектуална собственост. Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, което е доказано в Лондонския съд, не трябва да бъде български министър“, каза зам.-председателят на ИТН.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал