Обвиняем за разпространение на наркотици остава под стража

0
360
Обвиняем за разпространение на наркотици

28-годишен русенец, който е обвиняем за разпространение на наркотици, остава в ареста, съобщиха от Окръжния съд в Русе.

К. К. е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл.354а ал.1 пр.3, 4 и 5 вр. с чл.26 ал.1 от НК – при условията на продължавано престъпление, на четири пъти, без надлежно разрешително придобил и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества. За това престъпление в Наказателния кодекс са предвидени наказания лишаване от свобода от две до осем години и глоба от 5000 до 20000 лв. Съдебното заседание, насрочено по искане на Окръжната прокуратура в Русе, е продължило час и половина след изтичане на работния ден вчера.

Съдиите са приели, че е налице обосновано предположение за авторството на деянието, както и реална опасност обвиняемият да се укрие и извърши друго престъпление. Последната се извежда от наличието на предходно осъждане, в изпитателния срок на което е извършено настоящото деяние. В един продължителен период от време, обвиняемият създал значителна по размер мрежа за снабдяване с наркотици на множество лица. Според съда това сочи за една завишена степен на личната му обществена опасност, както и, че предходното наказание е било необосновано снизходително. Освен това, от материалите по досъдебното производство става ясно, че обвиняемият не работи и няма законни доходи, което не съответства на установения с доказателствата по делото жизнен стандарт.

„Това, наред с вероятността за налагане на нови тежки наказания от вида лишаване от свобода, мотивират извод за едновременно наличие на реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление от същия вид с цел придобиване на средства или такова с цел да осуети попълване на делото с доказателства, ако бъде взета по-лека от поисканата мярка за неотклонение.“ – с тези мотиви съдът взе най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на обвиняемия К. К.

Определението на Окръжен съд – Русе може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.