Обжалват решението на ВАС за магистралата Русе – Велико Търново

0
982
Касационна жалба срещу решението

Трима жалбоподатели са внесли касационна жалба срещу решението на ВАС за магистралата Русе – В. Търново. Според тях съдебното решение за магистралата не е окончателно и подлежи на обжалване пред 5-членен състав на Върховния административен съд.

Въпреки че решението на ВАС беше определено като окончателно и не подлежащо на касационно обжалване жалбоподателите твърдят, че не са изпълнени някои условия, за да бъде квалифицирано като такова. Според тях, няма нормативен акт, с който магистралата да е определена от Министерския съвет като обект с национално значение, както и да е обект със стратегическа важност. По тези причини, според жалбоподателите, решението подлежи на обжалване пред 5-членен състав на съда. За това настояват да бъде отменено решението от 30 ноември на ВАС, с което бяха отхвърлени жалбите срещу т.нар. ОВОС на избрания комбиниран вариант на трасето. Настояват също за връщане на преписката на административния орган със съответните задължителни указания за отстраняване на допуснатите нарушения.

Жалбоподателите са категорични, че ако това не бъде направено, ще сезират европейските институции.

Ако жалбата бъде определена като допустима, това означава ново многомесечно забавяне на изграждането на желаната от стотици хиляди българи магистрала и, не дай Боже, нови жертви по „черния път“ от Русе до Велико Търново.