ОДБХ и КЗП не установиха нарушения по магазините в Русенско

0

Не са установени нарушения в магазините в Русенско по време на проверките, извършени от Областната дирекция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите.

За няколко дни са били проверени 44 магазина и търговци. На вниманието на проверяващите са били производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни – агнешко месо, козунаци, яйца, включително и боядисани яйца, пресни зеленчуци, а също и боята за яйца. Следи се за произхода и правилното съхранение на суровините и храните, както и за коректното етикетиране и маркировка. Съвместните проверки ще продължат до края на празниците.

По думите на директора на ОБДХ д-р Дяков, местни производители са споделили, че през последните дни цената на агнешкото месо се е повишила, а причината е по-голямото търсене. В момента за килограм живо тегло агнешкото върви между 6 и 8 лева, което е с 15% повече в сравнение с миналата година.  В търговската мрежа цената започва от 13.50 лева и достига дори до 19 лв. за кг., съобщават от Асоциацията за защита на потребителите. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните апелира хората да купуват продукти само от регистрирани производители, тъй като контролът над предлаганите храни е гаранция за тяхното качество и най-вече безопасност.