Официален старт на българското европредседателство

Официален старт на българското европредседателство

Автор:
11 ян. , 2018  

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз официално ще започне днес с тържествена церемония в Народния театър.

На него ще присъстват председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, президентът Румен Радев и много други официални лица. Церемонията ще започне с химна на България, а концертът включва още изпълнение на фолклорни песни, старинни църковни песнопения, народни танци и фолклорни ритми.

Преди тържественото откриване в Народния театър официалните гости ще разгледат интерактивна изложба с фотографии и картини на големи български художници. Мултимедийната експозиция ще бъде прожектирана върху разнообразни по размери и форми прожекционни площи.

Преди официалното откриване премиерът Бойко Борисов ще проведе работна среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Във фокуса на срещата ще бъдат българските приоритети, част от програмата на триото Естония – България – Австрия. Това са перспективата пред Западните Балкани, продължаването на кохезията, сигурността и стабилността на ЕС, цифровата икономика, както и бъдещето на Европа и младите хора в Общността.

В следващите 6 месеца, България ще бъде домакин на повече от 460 срещи и събития. Над 25 хиляди гости ще посетят страната ни.

Церемонията по откриването ще бъде съпроводена с няколко големи протеста – на полицаите, на екоактивистите и на защитниците на ски зона Банско.Comments are closed.