Официално: Удължиха мерките срещу COVID-19 до 13 април

0

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която удължава срока на въведените противоепидемични мерки до 13 април, включително, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

https://tvn.bg/predlagat-udalzhavane-na-merkite-do-13-april-karantina-za-vseki-pristigash-ot-chuzhbina/

Заповедта удължава забраната за посещения в ресторанти, барове, питейни заведения и игрални и спортни зали, както и големи търговски центрове. Както досега, в моловете ще продължат да работят само аптеките, хранителните магазини, застрахователните и банковите офиси, а ресторантите ще обслужват клиенти само с доставки.

В бензиностанциите местата за бързо хранене няма да обслужват клиенти.

Останалите магазини могат да работят при строги мерки за дезинфекция. В търговските обекти остава изискването да се провежда работата така, че да не се събират повече от двама души над 60 години вътре, както и пенсионерите да пазаруват в определени часове.

До средата на април остават затворени и учебните заведения, културните институции, спортните съоръжения, научните мероприятия и др., както досега. Остава забраната за групови посещения на паркове и детски площадки.

В сила остава и забраната за движение между областните градове без уважителна причина, като в новата заповед министърът заложи някои облекчения.