Огнище на птичи грип откриха в добричка ферма за патици

0
29
Огнище на птичи грип

Огнище на Инфлуенца тип А е установено във ферма за патици в добричкото село Стефаново, съобщиха от областната епизоотична комисия.

Предстои унищожаването на всички 11 хиляди птици там, като икономическите загуби ще надхвърлят 4 млн. лв. от Областната дирекция по безопасност на храните уверяват, че са предприети всички мерки за предпазване на пернатите в частните дворове на селото. Достъпът в района на фермата е напълно забранен. Патрул на полицията е затворил пътя от селото към животновъдния обект. Определени са 3-километрова и 10-километрова зона, в които се забранява търговията и превозването на птици и яйца за люпене. Паника в селото няма, но жителите на Стефаново реагират различно на новината.

В поставената под карантина ферма се отглеждат племенни пекински патици и мерките за сигурност са изключително строги. Тя е в закътана местност, достъп до която има само по черни пътища. Една от хипотезите за заразяването е, че множество автомобили са ползвали тези отсечки по време на тридневното затваряне на главния път Добрич – Варна, заради ремонт преди 2 седмици.

Унищожаването на птиците предстои, защото все още не е определено безопасно място за загробването им.