Огромни щети след гръмотевичната буря в Русе (обобщение)

0

Огромни щети в Русе нанесе гръмотевичната буря, която се разрази рано тази сутрин в Русе.

Силният вятър събори дървета, прекъсна електропроводи и унищожи земеделска продукция. Улици и приземни етажи останаха под вода, отнесен е и временният покрив на операта. Без електричество остана община Иваново.

10-минутна градушка и 17 литра дъжд на квадратен метър са официалните данни на хидрометеорологичния център в града. Те бяха достатъчни за да парализират градския транспорт. Градът беше като покрит с водно одеяло, което ограничаваше видимостта до не повече от 2-3 метра , а скоростта на вятъра е била около 70 км/час. Наводнени бяха основните артерии в града, от закъсалите коли се виждаха само таваните. Автомобил беше погълнат от внезапно образувала се яма на ул. „Македонска“. Шофьорът едва се измъкнал.

Силният вятър е отнесъл покрива на хранилището на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, а музеят на Калиопа и на Баба Тонка са със счупени стъкла и течове. Голям теч има и в сградата на Градската художествена галерия. Комплексният онкологичен център също е с отнесен покрив.

Блокиран бе и жп прелезът при централния кооперативен пазар в града, заради паднало дърво беше спрян преминаващ се в района влак. Стихията нанесе значителни щети по тролейбусната мрежа, имаше дори съборени големи стълбове на тролейбусната мрежа.

За отстраняване на последствията бяха ангажирани над 300 работници от почистващата фирма, както и от Паркстрой. Спасителните екипи на Пожарната работеха без прекъсване. Помощ в разчистването оказват и служители на СЗ „КООРС“, ОП „Русе арт“ и „Спортни имоти“.

По информация от директор на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ Георги Игнатов  в Общината са получени над 200 сигнала за щети – наводнени улици, паднали дървета и клони, пострадали автомобили.

Отстраняването на щетите ще продължи и утре. От хидрометеорологичната станция предупреждават, че обстановката остава сложна и се очакват още валежи през седмицата. Не са изключени и локални градушки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук