Окончателно: Тол системата тръгва на 1 март

0
261
Плащането на тол такси по магистралите

Повече отлагане няма да има, на 1 март системата за електронно таксуване на тежкотоварни автомобили по платената пътна мрежа започва да работи.

Това каза в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. По думите й, всички елементи на тол системата са в пълна готовност.

превозните средства с обща маса над 3.5 тона ще плащат за ползване на 3115 км магистрали и първокласни пътища при общо 20 хил. км републиканска мрежа. Отчитането на изминатото разстояние по тях ще става чрез маршрутни карти, бордови устройства и GPS тракери. Аврамова допълни, че в бъдеще тол системата постепенно ще увеличава обхвата си, като ще има и повишаване на тарифите.

Заради недоволството на превозвачите по отношение на договорите и устройствата, предлагани от националните доставчици на услуги, които се явяват посредник между ползващите пътната мрежа и АПИ, до 27 март товарните автомобили и автобусите ще могат да плащат за ползване на пътната мрежа както и досега с електронни винетки.