Олимпийския шампион „на колене“ във Варна

0
Олимпийския шампион

Националният ни отбор по волейбол победи олимпийския шампион Бразилия с 3:1 гейма в третия си двубой от втория турнир от Световната лига.

Успехът е трети за националите в тазгодишното издание на Лигата, след тези над Русия с 3:2 в Казан и над световните шампиони от Полша във Варна.

Националите изиграха най-силния си мач в турнира през този сезон след страхотна колективна игра матираха момчетата на Ренен Дел Зото. За разлика от двубоя с Канада, ден по-рано, този път всичко в играта на българския отбор се получаваше. Волейболистите бяха много по-стабилни на блокада, а началният удар работеше безотказно. Соколов се отличи с 19 точки за успеха (2 аса, 60% ефективност в атака). Николай Николов добави 12 точки, а Розалин Пенчев – 9. За Бразилия над всички бе Ренан Буяти с 13 точки, а Маурисио Боржеш записа 12.

Успехът изкачва България на 6-о място в класирането, само на точка от петия Полша. Парадоксът е, че дотук в надпреварата подчинихме всички големи сили, но за сметка на това допуснахме загуби от отбори като Аржентина и Канада…

Следващият турнир от Световната лига е между 16 и 18 юни в Кордоба, Аржентина. Останалите два отбора, които ще участват там са Бразилия и Сърбия. В първата си среща в южноамериканската страна България играе с Бразилия, във втория ден на турнира среща Сърбия, а в последния играе с домакините.