Опит за спасяване на сезона: Отпадат ПСР тестовете за туристите от Украйна

0
473

Задължителните ПСР тестове за украински туристи у нас са отменени от днес, а два хотела по черноморието ще бъдат обособени за карантинирани туристи. Това съобщи новият министър на туризма – Марияна Николова. До решенията се стигна след срещата и с туристическия бранш в Слънчев бряг.

До отмяна на заповедта за тестове за украинците се стигна след настояване на родните туроператори.

„Ако тя не се снеме ние нямаме друг избор, затваряме офисите и утре излизаме на глвния път за Варна и го затваряме с протестни действия. Не може това подигравателно отношение към целия бранш и бизнес“, категоричен е Иван Кирязов.

По настояване на министър Николова от здравното министерство още днес реагираха по казуса и изискването за 72-часова проба отпадна. Друга мярка за оставащия месец до края на активния летен сезон е обособяването на два хотела за чужди граждани, оказали се контактни на болен и изискващи карантина у нас. За целта ще се използват хотел в Слънчев бряг и друг в Златни пясъци.

„Към настоящия момент моята позиция че това трябва да е осигурено за сметка на държавата защото вие си представете ако ние имаме чужди туристи и те са дошли при тези условия, какво ще бъде объркването за тях ако има такъмв случай, така аз не мисля че ние ще имаме много голям брой заболели, така че водя преговори и разговори в момента по отношение на финансовото осигуряване на тези лица“, коментира министърът на туризма Марияна Николова.

Сред спешните мерки за спасяване на бранша е намаляване на наемите с 50% на всички обекти, стопанисващи се на територията на „Слънчев бряг“ АД, а наемите на обектите, които не са успели изобщо да отворят заради пандемията, ще бъдат напълно опростени. За министерството на туризма вече е на дневен ред организацията по предстоящия зимен туристически сезон.