Опозицията в БСП поиска оставката на Нинова, изборните резултати били като през 2015 г.

0
Опозицията в БСП поиска оставката

Опозицията в БСП поиска оставката на лидера на партията Корнелия Нинова, Изпълнителното бюро на партията и предизборния й щаб.

Искането е подписано от 50 социалисти, сред които са бившите лидери на БСП Сергей Станишев и Михаил Миков, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Димитър Дъбов, Георги Божинов, депутатите Валери Жаблянов, Красимир Янков, Антон Кутев, Лало Кирилов ,Дора Янкова и др.

Като причина за искането те посочват резултатите от местните избори, които според тях са същите, както през 2015 г. В анализ на резултатите, озаглавен „Обективен прочит“, те посочват, че 2015 г., БСП е имала 60 кметове на общини и 930 общински съветници, докато сега има 58 кметове на общини и 1006 съветници.

В анализа на вътрешната опозиция се посочва още, че вместо да разширява географията си, БСП се свива. След изборите т.г. в седем области – Враца, Варна, Сливен, Хасково, Стара Загора, Силистра и Кърджали, социалистите нямат нито един кмет на община, а в други седем – Бургас, Габрово, Пазарджик, Търговище, Русе, Разград и Смолян – само по един. Населението в тези области, в които на практика според опозицията БСП нямала представителство, е 2 865 810 души. За листите на БСП с кандидати за общински съветници са гласували едва 43 376 души повече повече от 2015 г. От тях гласовете в София и Русе са 41 380.

В анализа се посочва още, че БСП няма съветници в 25 общини, в други 23 – има само по един, а в 57 – по двама, както и че селските кметове на партията са под 300 при избори в 2930 села.

След балотажа т.г. предизборният щаб на „Позитано“ отчете 60 кметове на общини, сред които и на областни градове като Русе, Перник, Разград и Благоевград, както и увеличен брой на общинските съветници. През 2015 г. БСП нямаше кмет в нито един областен град.