Оптически ефекти при обзавеждане на малка спалня

0

Как изглежда една спалня? Спокойната обстановка, подредена и излъчваща собствен стил. Вероятно и Вие търсите подобна концепция с предстоящия ремонт. Но как да го постигнете и има ли идеи, от които да се вдъхновите, да използвате како матрица за да намерите онази хармония и усамотение в спалното помещение? Обзавеждането на спалното помещение предизвиква достатъчно въпроси за да се замислим какво ни предстои. Дали ще успеем да се справим сами или ще се наложи да се намеси интериорен дизайнер? Истината е някъде по средата, но главното което трябва да се има предвид са индивидуалните предпочитания на хората, които ще използват помещението.

Желанието ни за просторна и приветлива спалня могат да се окажат сложни за изпълнение ако помещението е твърде ограничено като площ. Като се има предвид, че съвременните апартаменти не са с реалната квадратура, която купуваме, а има около десетина процента общи части, то в действителност реално имаме да мебелираме десет до максимум дванадесет квадратни метра. Легло, скрин, гардероб и ето че пространството вече е запълнено. Въпросът е в това да се използват такива мебели за спалня, които всъщност имат оптически ефект и придават особен обем. За целта следвайте нашите съвети и ще установите, че дванадесетте квадрата площ могат да изглеждат доста по-просторно отколкото сте предполагали.

За да намерите баланса и хармонията в обзавеждането на спалното помещение е добре да заложите на минимализма. Сигурно бихте предпочели огромна спалня с размери 200/220, но ако я разположите в малкото помещение то ще се окаже твърде сложно да позиционирате гардероб, а да не говорим за скрин. Не прекалявайте с размерите, защото те биха допринесли за това стаята да изглежда много по-претрупана и малка. Така, че едно легло с максимална ширина от 160 см би било перфектното решение. Не се мръщете, а погледнете от добрата страна на този по-мини размер. Така ще имате повече поводи за близост с партньора. А с параметри по-малки в стаята наистина ще постигнете един оптически измамен ефект, който ще накара очите ви да виждат много повече свободно пространство. Така няма да се затруднявате да преминавате покрай мебелите. Всяка жена мечтае за огромен гардероб, който да побере всичките ѝ тоалети и аксесоари. Е, в случая ще се наложи от трикрилен да преминете на двукрилен вариант. И отново целта е да се предприеме по – минималистично мебелиране, което да не обсебва цялата площ. Ето, че остана местенце и за скрин. Това е една доста практична мебел, която е добре да имате в спалнята. Подредбата на бельо, по-дребни аксесоари и труд текстил наистина се намират най-лесно, когато са грижливо прибрани в скринчето. Ако искате да увеличите възможностите за съхранение на вещите си при покупката на мебели за спалня избирайте такива, които са по-високи от стандартните. Например ако двукрилния гардероб не е достатъчен да побере вещите ви можете да си поръчате надстройка. А скрина пък би бил идеален ако е с едно или две чекмеджета по-висок. Всъщност вие не отнемате от ширината на помещението, а оптимално използвате неговата височина. По този начин и „вълка сит и агнето цяло“. Ако имате нужда от помощ и сте от град Варна, можете да посетите партьнорите ни от лени стил, те имат магазин за мебели във Варна и ще ви насочат в правилната посока.

Освен минимализма при подбора на подходящ размер на мебелите в спалнята е важна и цветовата им комбинация. По правил, когато се използват по-нежни и светли тонове това създава усещане за пространственост. Затова като правило при избор на нюанси за малката спалня се препоръчва да избягвате тъмни комбинации. Желателно е да присъства бялото, нежно розово, светло синьо. Това са топли и нежни цветове, които наистина създават оптически обем в помещението. Ако искате да декорирате с цел именно увеличаване на пространството използвайте райета. Те има удивителен ефект и наистина могат да подобрят визуално интериорния ви комфорт. Например спалното бельо може да е в нежни шарени райета или пък шалтето, с което покривате сутрин да е в този десен. Вариантите наистина са многобройни, така че спокойно можете да намерите добро решение за да подберете мебелировка за спалня, която да е достатъчно стилна, впечатляваща и създаваща обем. 

Да не пропуснем и огледалните повърхности. Когато има отражение на светлината това също създава усещате за пространственост. В модерната спалня огледалата заемат решаващо място. Често вратите на гардеробите са облечени с огледала или гланцирани плоскости. Отражението изиграва своята роля и може да постигне двоен обем особено ако помещението е добре осветено.

Освен до тук изброените мебелни трикове е желателно да се заемете и с декорирането на стаята. Много новодомци правят една огромна грешка. С цел да се изолират от външния свят се поставят тежки тъмни завеси на прозорците. По този начин дори и да сте спазили до тук изброените стъпки за оптическа измама и подобряване обема на помещението, то с тези тежки завеси просто всичко ще изчезне. Прозорците са един много важен детайл в една спалня. Тяхното покриване вечер, когато искате да се усамотите може да се получи и с модерни, елегантни щори. Не е нужно да монтирате корнизи и да поставяте тъмни завеси, които реално да покрият прозореца от тавана до пода. Изберете модерни щори ден и нощ или пък такива, които изключително нежни и се поставят само върху самия прозорец. Не е необходимо да закривате цялата стена, което създава усещането леко депресираща обстановка. 

На последно място ще обърнем внимание на подовата настилка.  В съвременната спалня се използват естествени материали като паркет, ламинат. Това са значително топли подови настилки, които създават много приятно усещане дори и през зимните месеци. За да продължите тенденцията за усещане за обемно помещение е желателно да изберете настилка отново в светли тонове. Добре е цвета на мебелите и пода да си пасват, а не да са взаимно изключващи се. Все пак се търси хармония в спалнята, спокойствие и уют. Много дами обичат космести килимчета в различни цветове. Честно казано това е лек кич, който един интериорен дизайнер няма да препоръча. Ако ви харесва и допада не е проблем да ползвате подобен декоративен детайл, но имайте предвид, че тенденциите при декорирането и обзавеждането на спалнята са насочени към изчистен космически стил. 

Както и да решите да организирате и мебелирате малката си спалня е добре да имате предвид собствените си индивидуални нужди. Всеки си има вкус, така че можете да вземете няколко идеи от Интернет пространството, но да ги пречупите през призмата на собствената си субективност.