Оранжев код за високи температури в Русенско

0
33
Оранжев код за опасно високи температури

Оранжев код за опасно високи температури е в сила за област Русе и още 5 области в страната за днес, 29 юни, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Втората степен за повишена опасност е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново. В равнинната част в тези 6 области максималните температури ще са до 39-40 градуса. Очакваната в Русе максимална температура е 37-39 градуса.

При оранжевия код синоптиците съветват хората да бъдат подготвени, тъй като високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. Препоръчително е да се избягва излагането на слънце за дълго и да се пият повече течности. Препоръчва се да се следят прогнозите и да се действа според съветите на властите.

За останалата част от страната е обявен жълт код.

Температури около и над 40 градуса се очакват утре и в събота. Обявено е предупреждение от най-висока степен за опасност от пожари. Така очакваното захлаждане е от неделя, когато ще започнат по-значителни валежи. В първите дни на новата седмица средната температура ще е около 27 градуса.