Осъдиха „Топлофикация Русе“ да плати 80 000 лв. обезщетение на жена, паднала в дупка с вряла вода

0
1207
80 000 лв. обезщетение

„Топлофикация Русе“ да плати 80 000 лв. обезщетение на жена, която в края на миналата година падна в пълен с вряла вода небезопасен изкоп. Това постанови Окръжният съд в Русе. Магистратите уважиха изцяло предявените от 45-годишната Н. Ю. искове за причинените вреди.

В мотивите си съдът коментира всички доказателства по делото – писмени документи и експертизи, включително и свидетелските показания на Е. Х. – работник в „Топлофикация“, както и Правила за работа в аварийна ситуация, които установяват, че е налице бездействие на служителите на топлофикационното дружество при изпълнението на възложената им работа, които не са обезопасили изкопа.

Независимо, че сигналът е постъпил рано сутринта на 01.12.2018 г. и е констатиран около 10 часа от дежурния служител, до 19 часа не са предприети никакви действия, за да бъде обезопасено мястото. Изчаквано е с общ камион да бъдат обозначени всички аварии за конкретната дата, което след изминалите девет часа, все още не е било сторено. Дори и към настоящия момент не е променена тази практика и организация на работа в ответното дружество, лишена от логика, отговорност и ангажираност към опазването на здравето и живота на гражданите, подчертават магистратите.

Решението на Окръжен съд – Русе подлежи на обжалване в двуседмичен срок.

Инцидентът стана на 1 декември миналата година. Прибирайки се към дома си жената не видяла пълната с вряла вода дупка  в градинката срещу блок „Калман“ в кв. „Изток“. Дупката била предизвикана от авария по преминаващ в района топлопровод, но не била обезопасена съобразно изискванията. С линейка пострадалата жена била откарана в УМБАЛ „Медика“. Лечението й продължило близо 3 седмици, наложили се седем оперативни интервенции.