Осъдиха застраховател да плати по-голямо обезщетение на пострадала при ПТП

0
Наркодилър отива за година и 10 месеца в затвора

Застрахователна компания ще трябва да заплати по-голямо обезщетение на пострадала при ПТП русенка, след като Окръжният съд в Русе измени обжалваното от потърпевшата решение на Районния съд в града.

Случаят е отпреди повече от 5 години. Т. Д. се возела в управлявания от съпруга й лек автомобил. Движели се в посока изхода на гр. Русе за гр. Варна. На кръстовището на магазин „Джъмбо“ се престроили в лявата лента, изчаквайки насрещно движещите се автомобили, за да завият в посока с. Червена вода. Идващт с висока скорост от гр. Варна „Фолксваген“, управляван от пиян мъж, ударил автомобила, в който била пострадалата. В резултат причинилият произшествието возач починал, а на Т. Д. били нанесени леки телесни повреди – кръвонасядания и охлузвания по тялото и крайниците.

Тъй като за автомобила имало валидна застраховка „Гражданска отговорност“ в ЗД „Бул Инс“ АД, пострадалата получила обезщетение от застрахователя в размер на 350 лв. Тя счела, че получените травми са в размер на 4000 лв., поради което поискала Районният съд да осъди дружеството да й заплати тази сума. С решението си първоинстанционният съд уважил претенцията на жената до размер на 1000 лв. и отхвърлил иска над тази сума.

Окръжните магистрати обаче преценили, че справедливият размер на обезщетението възлиза на 4350 лв. Установено е, че застрахователното дружество е заплатило 350 лв. Няма доводи и доказателства сумата от 4000 лв. да е платена, поради което искът се явява основателен в претендирания размер. Застрахователят следва да плати и законната лихва върху тази сума, както и разноските по делата.

Решението на Окръжен съд – Русе не подлежи на обжалване.