От 1 май ще се издават само електронни рецепти (видео)

0

От 1-ви май хартиените рецепти остават в историята. Ще бъдат издавани само електронни рецепти за лекарства на пациентите. Малко повече от две седмици обаче е периодът, в който лекари и фармацевти трябва да изпитат функционалността на системата.

„Готовност от наша страна има. В момента започна стиковане с аптеките за това ние да подаваме рецептите електронно, за да могат и те да активират техните си програми, за да разработим едномоментно, за да няма връщане на пациенти напред- назад“, казва д-р Татяна Матева, специалист обща медицина.

Някои аптеки изпитват технически  затруднения с внедряването и проучването на софтуера. Други вече са готови да изпробват системата на практика.

„Като всяко ново нещо може би в началото ще има затруднения, проблеми, но не смятам, че е нещо, което не може да се случи. Мисля, че това е поглед към бъдещето и новостите в здравната система“, казва магистър-фармацевтът Евин Даудова.

Хартиени рецепти, издадени преди 1 май, ще се признават в аптеките до октомври. Лекарите напомнят, че издаването на електронна рецепта не отменя прегледа в кабинета им.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал