Новият парламент – в старата сграда, поне за клетвата (видео)

0

Първият звънец на 45-ия парламент ще удари в четвъртък. Президентът Румен Радев подписа указ, малко след като изборните резултати бяха обнародвани в Държавен вестник. Оказа се обаче, че има разминаване между публикуваните числа и тези на Централната избирателна комисия. Откъде идва разликата и какво предстои оттук.

44-тият парламент беше закрит в новата сграда, но 45-ият ще бъде открит в старата, на чийто главен вход стои надписът „Съединениeто прави силата“.  Идеята е на “Има такъв народ“, а срещу нея са гласували единствено от ГЕРБ.  На първото заседание правителството трябва да подаде оставка.

„Дано този път премиерът уважи 45-то НС. Проява на лош вкус е“, казва бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

В първия си работен ден депутатите ще изберат новия председател на Парламента. А след като 45-то НС стъпи в длъжност започват консултациите на президента с парламентарните групи. Срок за провеждането на тези разговори няма. Едва след това държавният глава ще връчи мандат за съставянето на нов кабинет на първата политическа сила.

„Проучвателният мандат е 7-дневен. Като кандидатът за министър-председател трябва да свърши три неща – да формулира програмата на правителството, с каква структура би управлявал и накрая министрите“, казва проф. Киров.

А заради фрагментирания парламент съставянето на правителство ще е трудно, категоричен е председателят на 42-ото Народно събрание и бивш лидер на БСП Михаил Миков.

„Никога лявото не е било толкова слабо представено в българския парламент“, казва той.

Мандат за съставяне на кабинет се връчва на втората политическа сила само ако първата се е отказала или е получила наказателен вот от НС. Ако парламентът не реши кой ще управлява държавата, президентът насрочва нови избори и сформира служебен кабинет.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили