Селата в Русенско масово са без банкомати (видео)

0

Все повече села в Русенско са без банкомати. Това е наболял проблем за местните от години. Налага се възрастните да чакат с часове на опашка за получаване на пенсията си или да пропътуват километри до града. Нередовният транспорт обаче още повече затруднява живущите в малките населени места.

„Вече втори ден, вчера е било ужас, не са стигнали парите, ето този човек не е успял да вземе, днес е втори ден, не е толкова натоварено“, казва Петранка Гецова от с. Семерджиево, докато чака пред пощата за пенсията си.

От години в селото банкомат няма. Не са помогнали множеството писма до банки с искане машината отново да заработи.

„От 3 години ходим по мъките. Наистина имаме огромна нужда от такъв банкомат. Имаме над 100 пенсионери, които са с банкоматни карти, за възрастните в много трудно придвижването до града“, казва кметът Мюжгян Халилова.

Пътуването също е оказва предизвикателство, особено в условията на пандемия, когато няма редовни автобуси.

В съседните села също няма банкомати. Кметът на село Ястребово предлага един банкомат да обслужва няколко близки села.

”Даже в Семерджиево да има или в Бъзън, може да се отиде. Те са на 3-4 км селата, може да бъдат обслужени и двете села“, казва Ехлиман Етем.

Сред водещите причини за деинсталирането на  устройствата обикновено са високите разходи за поддръжката им, както и стратегията на банките все по-активно да дигитализират повечето си услуги.

 

Бъди свободен