От 3 до 10 г. затвор за пиротехника от Ветово

0
218

Прокуратурата повдигна обвинение на 51-годишния ветовчанин, в чиито ръце се взриви тротилова шашка, която „изправи на нокти“ целия град.

Това съобщи пред журналисти окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. Делото е образувано за две престъпления – за предизвикване на взрив и за унищожаване на обекти със значителна стойност, второто е за незаконно, без съответно разрешение придобиване и държане на взривни вещества. И по двете обвинения законът предвижда наказание от 3 до 10  години затвор.

Димитър все още е в болница, но е задържан за 72 часа. Очаква се днес да бъде изписан, а в петък прокуратурата ще внесе искане в съда за вземане мярка за неотклонение задържане под стража.

Както ТВН вече съобщи, при обиска в дома на 51-годишния Митко М. служителите на Специализираното звено за борба с тероризма намериха 3 сандъка с близо 20 кг. взривни вещества в тях. По думите на наблюдаващия прокурор Николай Николов, Димитър е събирал арсенала в продължение на 12 години. Предстои прокуратурата да установи дали те са откраднати от предприятието, в което е работел. Претърсват се и няколко имота във Ветово, където също можело да са укрити взривни вещества.