Съдът не уважи нови искания на защитата на русенските машинисти по делото „Хитрино“

0
329
Нови експертизи по делото „Хитрино“

Съдебният състав на Шуменския окръжен съд по делото за железопътното произшествие в Хитрино, с председател съдия Румяна Райкова, не уважи нови три искания на адвокатите на подсъдимите по делото машинисти – Димитър Михнев и Радослав Петков, и двамата от Русе. Те са управлявали дерайлиралата в ранната сутрин на 10 декември 2016 г. в района на гара „Хитрино“ влакова композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан.

По думите на Ивайло Йорданов, адвокат на един от обвиняемите, направените три искания са да бъде призован и разпитан в качеството му на свидетел председателят на комисията по разследване на тежките железопътни произшествия, второто – за справка за ремонта на стрелка номер пет“ на железния път към гара „Хитрино, както и нова експертиза, изготвена от вещи лица – химик и специалист по високо напрежение.

Според адвокат Йорданов още не е изяснена причината за взрива, респективно кое е запалило искрата, която е довела до избухването. Не е изяснено и дали причината за дерайлирането на влаковата композиция е високата скорост или лошото състояние на инфраструктурата.

Адвокат Николай Димитров, представляващ интересите на засегнатите от инцидента заяви, че единствената причина за инцидента е скоростта и че очаква осъдителна присъда, в максимален размер.