От първо лице: Воден апокалипсис във Варна

0
1763

Преди четири дни висока приливна вълна удари квартал „Аспарухово“ във Варна. Водна стихия заля и ниската част на град Добрич. Според официалната информация загиналите във Варна са единайсет, но наш екип, който бе на място, установи, че жертвите вероятно са много повече.

Воден ад, чийто последствия сковават човешкото съзнание в ужас от видяното. Така може да се опише накратко ситуацията, в която попадат десетки български и ромски семейства от квартал „Аспарухово“ във Варна. Всички тези хора живеят точно като всички нас, но преди четири дни висока вълна, стекла се от двете дерета Източното и Западното, тръгва с висока скорост през квартала.  Ударната й сила е толкова мощна, че помита първите къщи, които й се изпречват на пътя и се спуска стремглаво по тесните улички, понасяйки автомобили, бусове, части от къщи. Хората едва успяват да се покачат на покривите, за минути те са принудени да оцеляват във водната стихия.

Очевидци от една от най-пострадалите улици в квартала „Гривица“ разказват, че вероятно жертвите на водната стихия са  около двайсетина, а не десет. В една от разрушените къщи е имало  семейство, чийто две деца –  бебенце на 5 месеца и момченце на десет години, са изчезнали. Празнували рожден ден на майката в деня на апокалипсиса, когато ударната вълна връхлита къщата, помита я и завлича труповете на удавената фамилия в различни посоки. Вчера цял ден край руините на къщата доброволци копаеха, за да открият бебето, но така и не можаха да го намерят. Днес продължава издирването на телцето.

След водния апокалипсис живущите в квартал „Аспарухово“ още не могат да проумеят ужаса, който са преживели. Осъмнали са без домове, без покъщнина, дрехи, документи. В момента имат нужда от всичко. Стотици доброволци от цялата страна, хуманитарни организации, формирования на пожарната се отзоваха на засегнатите в бедствието.

Държавата отпуска еднократна помощ на всички пострадали в размер на 325 лв., но истината е, че тези пари няма да им стигнат за нищо. С право засегнатите хора негодуват, че са изоставени на произвола на съдбата. Защото от години се молят на община Варна да почисти деретата и коритата на реките, а на водното да поправят непрекъснатите течове из махалата. Така съчетаването на проливните дъждове, задръстените дерета, изсечени дървета и високи подпочвени води, водят до необратимият ужас, който преживяха стотиците жители на Аспарухово. А най-лошото е, че няма виновни и не се знае къде из България ще бъде следващият воден апокалипсис.