От следващия сезон – задължително трима млади на терена в Трета лига

0

От следващия сезон Българският футболен съюз въвежда ново правило за Трета лига, касаещо налагането на млади играчи, съобщиха от централата.

Правилото гласи, че всеки футболен отбор от която и да е от четирите Трети лиги ще трябва да играе задължително с трима футболисти до 23 години. Тримата играчи трябва да бъдат по 90 минути на терена. При смяна на някой от тях мястото им трябва да бъде заето от друг млад футболист до 23 години.

Идеята е младите футболисти да получават все повече възможности да се доказват, а границата от 23 години не е избрана случайно. Така талантите, дори и да не си намерят място във Втора или Първа лига, ще имат възможност да продължат кариерата си в третото ниво и там да се подготвят за евентуално завръщане на по-високо ниво.

В момента Трета лига се превръща в първенство, където все повече играчи към края на кариерата си от Първа и Втора лига слизат, за да довършат футболния си път, подчертават от БФС.

БФС вече обяви и създаването на шампионски турнир на областните шампиони от сезон 2022/23. Първоначално първенците на регионите само от Северна България ще определят победителя в мачове по между си, като разноските по турнира ще се поеме от централата.