Отборът на МГ “Баба Тонка” в Русе е победител в националния турнир на младите физици

0
419
155-годишнината от основаването си

Отборът на МГ “Баба Тонка” в Русе е победител в XV-то национално състезание “Турнир на младите физици”, съобщиха от Регионално управление на образованието.

Второ място са заели три смесени отбора, съставени от възпитаници на Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски”, 91-ва Немска езикова гимназия, Първа частна математическа гимназия, Националната природо-математическа гимназия и 23-то СУ “Фредерик Жолио Кюри”, всички в столицата.

Излъчен е разширеният национален отбор от 12 ученици, които ще се подготвят за международен турнир. Петима от тях ще представят страната ни на предстоящо от 6 до 13 юли международно състезание в полската столица Варшава.

В продължение на два дни 37 талантливи и даровити млади физици от различни градове на страната, обединени в 10 отбора, премериха сили в националната надпревара. Състезанието бе отборно между ученици във възрастовата група от IХ до ХII клас.

Физичното състезание се проведе на база изследователски задачи, селектирани от Международния организационен комитет на Международния турнир на младите физици. Състезанието започна със селективни физични битки на български език и завърши с финална физична битка на английски език.

Отборите влизат в ролите на докладчик, опонент и рецензент, оценяват се и се предизвикват помежду си.

България участва в първите два Международни турнира през 1988 и 1989 г. в Москва и ги печели. С прекъсване през 2000 г. възстановява участието си. Националните ни отбори се завръщат с бронзови медали през 2004, 2005 и 2013 г. и със сребърен медал през 2015 г.

До 2017 г. българските състезатели са спечелили общо 30 медала: 10 златни, 5 сребърни и 15 бронзови.