Повече от половината българи не искат предсрочни избори

0
71

Повече от половината българи не искат предсрочни избори. Това показват резултатите от социологическо проучване на агенция “Медиана”, направено в градовете през януари.

Против евентуални предсрочни избори са се обявили 43 на сто от българите в градовете, на противоположната позиция са 28 % от интервюираните. 29 процента са отговорили, че нямат мнение по въпроса.

БСП е застигнала ГЕРБ и към момента, в градовете. Двете водещи партии са с напълно изравнен електорален потенциал, съответно 25.5% и 25.8% . Подкрепата за ДПС е 9,5%, а за “Обединени патриоти” – 7,1 на сто. “Воля”, “Демократична България” и АБВ получават по 1,8 на сто от симпатиите на българите, живеещи в градовете.

“Медиана” предполагат, че резултатът дава преднина за БСП в национален мащаб, тъй като в селата, които проучването не обхваща, ресурсът на ДПС и БСП е по-висок, а алтернативните и традиционно „градски“ партии са по-слабо представени.

Социолозите посочват, че към момента може да се очаква относително висока изборна активност за предстоящите избори за европейски парламент – над 40% декларират категорична готовност да гласуват на тях. Характерното е, че това са изключително симпатизанти на ГЕРБ, БСП и ДПС. Симпатизантите на останалите партии са много слабо мотивирани да гласуват, отбелязват социолозите.