Отдаваме почит на жертвите на комунизма

0
52
жертвите на комунистическия режим

Днес е денят за почит към жертвите на комунизма, който се отбелязва от 2011 г. година.

Решението на 1 февруари да се почита паметта на жертвите на Народния съд беше взето по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов от първото правителство на Бойко Борисов.

“Денят на национална памет ще почита жертвите, но също така ще ни дава опорна точка за по-вярно разбиране на събитията от близкото минало, без което е невъзможно да вървим напред като свободна, демократична и достойна европейска страна”, посочиха в писмото си двамата държавни глави.

На тази дата през 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд белязват историята на Третата българска държава с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици. Осъдени на смърт са 67 депутати от ХХV народно събрание, трите правителства за периода януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов (общо 23 политици).

На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски (братът на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Останалите депутати и министри се отървават с различни срокове затвор.

Оцеляват само един премиер – Константин Муравиев, и неговият кабинет, управлявал страната от 3 септември до 9 септември 1944 и свален с деветосептемврийския преврат. Муравиев получава доживотна присъда, впоследствие намалена на 15 години, и излиза от затвора през 1961 г.

Така България, единствената от съюзниците на Третия райх, която не участва с военна сила във войната, по инструкция, дадена от Георги Димитров от Москва, дава най-много осъдени висши политици заради съюзничеството. Изводът е, че т.н. „Народен съд“ се превръща в планирана отвън и жестоко проведена чистка на политическия, културния и военния елит.

На 26 август 1996 г. Върховният съд отменя присъдите на първи състав и реабилитира регентите, народните представители, министрите, издателите и журналистите.