Откриха руска есетра, закачена като стръв на бракониерски кърмаци

0
845

Риба от критично застрашения вид руска есетра е била открита закачена като стръв на бракониерски кърмаци, съобщиха от WWF.

Според природозащитната организация, това е първата възрастна руска есетра, документирана в България от 17 години насам. Рибата била открита в участъка между с. Вардим и гр. Свищов, при една от проверките за незаконен риболов по река Дунав, извършвани от Гранична полиция и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Тогава били намерени и извадени от водата 14 броя лави кърмаци с над 700 куки. На един от тях била есетровата риба.

„Става въпрос за млад мъжки екземпляр с тегло от малко над шест килограма, току-що достигнал полова зрялост. Вероятно това е било първото му навлизане в реката за размножаване. Рибата е престояла вързана през устата, хрилете и главата във водата дни, а може би и седмици. Въжетата бяха причинили дълбоки инфектирани рани и разкъсвания.. Вероятно рибата е била вързана за кърмака жива с идеята феромоните, които изпуска да послужат като примамка за женските. Именно женските са основната цел на бракониерите, поради високата цена на техния хайвер на черния пазар“, коментира ихтиологът Стоян Михов, ръководител на отдел „Биоразнообразие и води“ във WWF България.

За съжаление, рибата е била открита вече мъртва . По тялото ѝ не е открит маркер, което означава, че става въпрос за дива есетра.

ДНК проби ще бъдат изпратени в лаборатория в Германия, където да се потвърди вида на рибата. Ако информацията бъде потвърдена, това ще е първата руска есетра, официално установена на територията на България от 2003 г. насам.