Откриха скелет на динозавър до река в Танзания

0
181
Откриха скелет на динозавър до река в Танзания

Интересна находка на сравнително добре запазен скелет на тревопасен динозавър откриха в скала край река в Танзания, където ерозията е разкрила костите. Те били на 6 метра над коритото на реката. Динозавърът има дълъг врат и опашка. Цялата му дължина е осем метра, а теглото – около тон, предаде Reuters.

Новооткритият динозавър е наречен Mnyamawamtuka moyowamkia, което означава „чудовището от Мтука“, тъй като скелетът е открит в скала близо до река Мтука в Югозападна Танзания.

Живял е преди около 110 милиона години и е ранен представител на титанозаврите. Първите от тях се появяват през периода креда, приблизително преди 125 милиона години. Живели са в топла и суха среда, каквато има днес южната част на Централна Африка. Титанозаврите достигат гигантски размери, като например дължина 37 метра и тегло 70 тона, какъвто е друг намерен скелет на техен представител в Патагония.

Досега са открити кости от около 60 титанозавъра в целия свят. От повечето от тях обаче са намерени само малки останки. Скелетът на Mnyamawamtuka е запазен 45%. Кости от предните и задните крайници, много прешлени от врата и опашката са съхранени, но не и черепът. Опашните му прешлени имат сърцевидната форма която вероятно е правела опашката по-силна.