Откриват 8 нови специалности в професионалните гимназии в Русенско, след V клас – единствено в МГ „Баба Тонка“

0
Езиковите паралелки

Осем нови специалности ще бъдат открити от началото на новата учебна година в професионални гимназии в Русенско.

Това стана ясно след заседанието на Областния съвет за развитие в Русе. Две от паралелките се очертава да реализират прием от по 26 ученици. Едната ще бъде в Средно училище „Васил Левски“ във Ветово, където ще се изучава минна електромеханика. Втората ще бъде Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване в Русе, където ще бъде разкрита специалността „Локомотиви и вагони“ за подготовка на машинисти. И двете специалности са защитени, като обучението в тях ще бъде в дуална форма.

Останалите паралелки ще бъдат половинки, като цели четири от тях са в Бяла. Там в СУ „Панайот Волов“ гимназистите ще могат да се обучават за помощник-инструктори по фитнес и спортно-туристически дейности. В Професионалната гимназия в Бяла ще се обучават специалисти в сферата на трайните насаждения, както и машини и системи с ЦПУ.

В Професионалната гимназия по облекло „Недка Ив. Лазарова“ в Русе ще има половин паралелка за бутикови облекла, а в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия – за художествена керамика. Специалността също е защитена. Останалите защитени специалности в региона са още „Художествена дърворезба“, която ще се изучава в Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“, речното корабоводене, електрообзавеждането на кораби в Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване, както и специалността „Измервателна и организационна техника“ в Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Буров“.

Освен за машинисти и по минна електромеханика в дуална форма на обучение ще бъдат също специалностите „Мебелно производство“, в Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“, „Електрически превозни средства“ в Професионалната гимназия по механотехника „Юрий Гагарин“, „Производство на облекло от текстил“, както и „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“ в Професионалната гимназия по облекло „Недка Ив. Лазарова“, „Търговия“ в Професионалната гимназия „Елиас Канети“, „Недвижими имоти“, „Строителство и архитектура“ в  Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“, както и „Машини и съоръжения за заваряване“ в Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Буров“.

Изчисленията сочат, че около 130 ученици би трябвало да се запишат в напълно новите за областта специалности, а обучаващите се в дуална форма би трябвало да са малко над 230. В защитени специалности също би трябвало да учат около 130 гимназисти.

И тази година прием в пети клас ще има в едно единствено училище – МГ „Баба Тонка“ в Русе, където се предвижда да постъпят 52 ученици в две паралелки, стана ясно още по време на заседанието.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили