Радев: Новите изтребители ще се забавят. Питайте Борисов защо

0

Доставката на изтребителите F-16 за военновъздушните сили ще се забави. Това заяви президентът Румен Радев. По думите закъснението няма да е малко.

По план първите машини трябваше да дойдат у нас през 2023 г. Предвидена бе и доставка през 2024 г.

„Има информация, че ще има закъснение и то не е малко. Това е изключително тревожно за нашите въоръжени сили. Това поставя на изпитание не само личния състав, но и създава рискове България да загуби въздушен суверенитет, да загуби възможността да охранява сама своето въздушно пространство, което е и на НАТО“, заяви президентът.

Договорите за доставка на новите изтребители бяха сключени от третия кабинет на Бойко Борисов. Затова и президентът заяви, че за закъснението трябва да бъде питан бившият премиер.

От военното министерство твърдят, че забавянето вероятно ще е с месеци, а не с години. В момента ВВС ползват старите съветски изтребители МиГ-29.

От ГЕРБ коментираха, че сключеният със американската компания договор има ясни срокове. Първата доставка е предвидена е за втората половина на 2023 г. На свой ред те обвиниха служебното правителство, че е провалило изграждането на съпътстващата инфраструктура на авиобаза „Граф Игнатиево.