Откриват паметна плоча на първия командир на Дунавската флотилия

0
195
първия командир на Дунавската флотилия

Паметна плоча на капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич, първия командир на Дунавската флотилия, ще бъде открита в Русе.

Плочата ще бъде монтирана върху фасадата на Флотската кула, официалната церемония ще се бъде утре, 16 октомври, от 11:00 часа в района на Флотската кула.

Мястото за поставянето на плочата не е избрано случайно. На това място, година след Освобождението от турско робство, е създадена т. нар. „Дунавска флотилия“. Датата 12 август 1879 г. е смятана за рождена дата на Българския военноморски флот.

Основател и първи командир на Дунавската флотилия в периода 1879-1883 г. е капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич,. Той основава и Машинна техническа школа – първото техническо училище в България, което е предшественик на Висшето военноморско училище в гр. Варна

Събитието се организира от Областна администрация Русе и Община Русе, като домакин е Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, а инициатори са Клуб „Военни моряци“ към софийския Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Сред официалните гости на церемонията се очаква да бъде и заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев.