Отмениха аукциона за продажба на държавни ценни книжа, без нов дълг обаче фискалният резерв ще намелее много

0

Обявеният вчера аукцион за продажба на ДЦК със срок 3.5 години е бил отменен, обяви в парламента служебният министър на финансите Росица Велкова. Причината е силно повишената лихва – до 5.8%, срещу 3.01% при търга през септември.

Редовно правителство може да вземе дълг при много по-добри условия от служебно правителство, подчерта Велкова.

Тя обаче предупреди депутатите, че ако до края на годината не се вземе нов държавен дълг, фискалният резерв силно ще намалее. Към 30 септември той е 12.1 млрд. лв. Въпреки планираните приходи по различни програми като европейската SURE, има разходи, които ще намалят наличността на средства – като например 900 млн. лв., които трябва да се платят на земеделските стопани в края на годината. Като се сметнат всички, излиза, че към 31 декември фискалният резерв ще спадне до 5.6 млрд. лв. при изискване той да е минимум 4.5 млрд. лв., каза служебният министър и напомни, че в началото на януари, когато няма данъчни приходи, трябва да има средства да се платят пенсиите.

Бихме внесли така нареченият удължителен закон, какъвто имаше и миналата година, който запазва действието на всички политики и помощи за домакинствата, за бизнеса, размера на пенсиите, докато бъде избрано редовно правителство, каза Росица Велкова относно вариантите за проектобюджета за 2023 г. при изслушването ѝ в парламента.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук