Отнеха титлите на нобелов лауреат заради расистки изказвания

0
201
Отнеха титлите на нобелов лауреат заради расистки изказвания

Всички почетни титли и звания на американския учен Джеймс Уотсън ще бъдат отнети от научните организации, които са му ги присъдили, заради расистки коментари, предаде BBC.

Откривателят на ДНК и нобелов лауреат скандализира с твърдението си в телевизионно предаване, че представителите на бялата раса са по-интелигентни от чернокожите, като причината за това са гените. За пример той посочва различните резултати на IQ тестове, които дават представителите на различните раси.

Ученият направи своите коментари в предаването „American Masters: Decoding Watson“ на американската телевизия PBS.

През 2007 година Уотсън изрази съмнения относно бъдещето на Африка, заявявайки, че основният проблем е допускането, че интелигентността на всички раси е еднаква въпреки резултатите от тестовете. „Всеки, който е имал вземане-даване с чернокожи работници, знае че това е така“, заяви той тогава.

Според него няма категорични основания да се предполага, че интелектуалните способности на народите, географски разделени в хода на еволюцията, е трябвало да се развиват по еднакъв начин.

Критиците му пък привеждат аргумента, че дори и човек да има съответните гени, ако живее в бедност, той не би могъл да ги използва или би ги използвал, за да гарантира оцеляването си. Според тях различният социален старт е основния фактор, който влияе върху развитието на интелигентността. Те посочват, че по-ниските IQ резултати са традиционни за по-бедните страни.

Джеймс Уотсън открива ДНК през 1953 година и няколко години по-късно е удостоен с Нобелова награда. През 2014-а той я продава за 4,7 млн. долара на руския милиардер Алишер Усманов, но по-късно Усманов му я връща, а голяма част от парите са дарени на научни организации.