Първите семена покълнаха на Луната

0
Първите семена покълнаха на Луната

Китайското национално космическо управление съобщи за успешен завършек на първия в историята биологичен експеримент на Луната, предаде BBC. Памучните семена, които бяха засети на борда на сондата „Чанъе-4“, поникнаха успешно. На разпространените снимки се виждат кълновете памук сред други стръкове.

Освен памучни семена „Чанъе-4“ пренесе и други биологични образци за създаване на минибиосфера: семена от рапица, картоф, вид зеле, както и личинки на дрозофили и дрожди.

Заради ограничения обем на космическия апарат, семената е трябвало да са с малки размери и да са от видове, устойчиви на ниска гравитация, радиация и големи промени в температурата.

Припомняме, че сондата „Чанъе-4“ кацна на обратната страна на Луната на 3 януари, а първите панорамни снимки от повърхността на естествения спътник на Земята бяха публикувани на 11 януари.

Следващата стъпка на китайската космическа програма е изучаването на Марс. То ще бъде аналогично на сегашните лунни изследвания и ще се основава на резултатите от настоящата и предишни мисии. Според китайската космическа агенция програмата ще стартира през 2020 година.