Съкрушително поражение за Тереза Мей, британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит

0
съкрушително поражение

Британският премиер Тереза Мей претърпя съкрушително поражение в парламента. Предложеното споразумение беше отхвърлено с огромно мнозинство – 432 „против” срещу едва 202 гласа „за”. Лидерът на опозицията Джеръми Корбин обяви, че Лейбъристката партия иска вот на недоверие към правителството.

На премиера беше необходима подкрепата на най-малко 318 депутати – всички нейни съпартийци консерватори плюс един. Бунтовниците сред торите обясниха отрицателния си вот главно с липсата на гаранции, че евентуалното оставане на Северна Ирландия в митническия съюз с Европа при липса на конкретно последващо споразумение между Лондон и 27-те оставащи еврочленки няма да продължи за неопределено време.

Корбин даде да се разбере, че не е против отлагане на Брекзит чрез удължаване на действието на чл. 50 от Лисабонския договор след 29 март. Той призова ЕС да приеме предоговаряне на споразумението с Обединеното кралство.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази съжаление за резултата от днешното гласуване в парламента в Лондон.

Най-добрата агенция за подбор на персонал