Отварят моловете в понеделник

0

Да бъде създадена организация по отварянето на търговските обекти в моловете, разпореди премиерът Бойко Борисов днес. Решението идва след среща с представители на бранша и на Българската ритейл асоциация.

Търговските центрове бяха сред първите обекти, които пуснаха щорите. Оставени бяха да работят само хранителните магазини, аптеките, банките и застрахователите в тях. Преди няколко дни разрешение получиха и кината с условие да използват само 30 % от капацитета на места.

„С колегите от икономиката, здравеопазването и щаба последните 2 седмици работим по темата с много дискусия, с много медицински аргументи и се надяваме да отработваме въпросите един по един. В много от държавите в момента се говори за разхлабване на мерките, а в България някои от търговските обекти въобще не бяха спирани“, посочва премиерът Бойко Борисов.

Подробно бяха обсъдени условията, при които ще протече възобновяването на дейността, се казва в съобщение от правителствения пресцентър. Какви точно ще бъдат те обаче не е посочено. Очаква се здравният министър да издаде заповед по-късно днес.

С новото разпореждане се получава така, че единствени в страната нямат право да работят детските ясли и градини, спортните зали и училищата, които ще отворят врати само за задължителните изпити.