Словения обяви край на коронавирусната епидемия

0
230

Словения стана първата европейска държава, която обяви официално край на коронавирусната епидемия, съобщи ДПА.

Това стана след като през последните две седмици бяха регистрирани отчитаха по под седем нови случая дневно. Епидемията в страната беше обявена на 12 март.

Краят на епидемията означава, че след май ще приключат и някои мерки, включително отпускането на финансова помощ за граждани и фирми, засегнати от коронавируса, отбелязва агенцията.

Правителството започна да облекчава въведените мерки срещу Ковид-19 още на 20 април. По-рано тази седмица беше възстановен общественият транспорт, а от следващата седмица някои ученици ще се върнат в училище. От 18 май ще заработят също магазините, ресторантите и фирмите за услуги, затворени в рамките на ограниченията заради пандемията

Сега хората, пристигащи в Словения от други страни от ЕС, вече няма да е нужно да бъдат поставяни в карантина за най-малко седем дни, както се правеше от началото на април, обяви правителството. Подчертава се обаче, че чуждестранни граждани, които проявяват симптоми на коронавирусна инфекция, няма да могат да влизат в страната.

Карантина от най-малко 14 дни ще бъде прилагана за хората от държави извън ЕС с някои изключения, като например дипломати и превозвачи на товари.