Овчарите – като учители, с дневник и писалка на паша

0
285
Овчарите

Овчарите вече ще са като учителите – ще трябва да водят дневник при извеждане на животните на паша. Новото изискване, което е на път да превърне овчарите в чиновници, е част от наредба на земеделското министерство за прилагане на т. нар. „хуманно отношение към животните”, част от което е и дневната паша на открито.

“ЕК въвежда начин на субсидиране, но пък иска и да контролира това дали се прави – разширяване на пространството за отглеждане, повече пасищно отглеждане, животните трябва да живеят в комфортна среда, да не боледуват и да не им се прилагат антибиотици. И си мислят, че това може да стане с някакъв дневник за контрол на пашата. Според мен е малко крайно това”, смята един от тях д-р Мирослав Първанов.

Обяснимо негативна е и реакцията на пастирите, които са навън по 10-12 часа независимо от капризите на времето. Те пасат стада от 20 до 400-500 животни и не виждат как новото изискване ще промени ситуацията.

“Ние не сме чиновници, чиновниците вече не носят тетрадки, щракат по клавишите на компютъра, а ние да носим тетрадки – не иде! Глупава работа, трябва да стана даскал и да си нося тетрадка”, казва пред БНТ Георги Иванов от село Крапец, Врачанско, който се грижи за 350 овце. Той пояснява, че дори преброяване на стадото прави веднъж месечно.

Освен това, не е ясно кой ще контролира дали това изискване се спазва, за да не се манипулират данните и да се злоупотребява с евросредствата, отпускани на животновъдите. Практикуващите ветеринари не са контролен орган, а Агенцията по безопасност на храните разполага с малко ветеринари, които отговарят за хиляди стопанства.