Овцевъди и козевъди готвят национален протест

0
40
Овцевъди и козевъди

Овцевъди и козевъди от цялата страна подготвят национален протест, съобщи Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/. Причината според него е цялостната липса на национална политика в сектор “Животновъдство”. Първият от серията протести се предвижда за 13 юли по главен път София – Варна, на разклона от село Шереметя за Арбанаси. Очакват се над 1500 фермери от цялата страна, които символично ще унищожат своята продукция, за да бъдат чути, посочи тя. Според фермерите протестите ще са безсрочни, до удовлетворяване на исканията им.

Животновъдите искат оставката на заместник-министъра на земеделието, храните и горите Цветан Тодоров, както и на двама директори на дирекции в съответното министерство, защото, посочи Караколев, това са хората, допринесли през последните десет години за задълбочаване на кризата в сектора.

Фермерите настояват за минимум 20 лева на глава животно минимална помощ /de minimis/ за животновъдите в цялата страна, която трябва да бъде удвоена на 40 лева за стопанствата, които са в карантина.

“Под двайсет лева няма да отстъпим, защото те представляват 50 процента от това, което сме загубили в рамките на действието на Наредба 3 само за тази година”, отбеляза Караколев.

Третото искане, поставено пред министър Румен Порожанов, е компенсиране на всички фермери, засегнати от действията на “порочната наредба”, каза Караколев и уточни, че става дума за над 1000 животновъди. След решението на ВАС, с което е отменена наредбата, компенсациите могат да се изплатят като извънсъдебно споразумение между министерството и ощетените фермери, смятат от бранша.

Според проф. Иван Станков, изпълнителен директор на НОКА, през последните години е налице катастрофално намаляване на броя на животните. Той уточни, че през последните години изкупната цена на млякото от 1,40 е спаднала на един лев, което е довело да загуби и фалити.

Първият от серията протести се предвижда за 13 юли по главен път София – Варна, на разклона от село Шереметя за Арбанаси, съобщи съпредседателят на НОКА Янка Попова.

Очакват се над 1500 фермери от цялата страна, които символично ще унищожат своята продукция, за да бъдат чути, посочи тя. Според фермерите протестите ще са безсрочни, до удовлетворяване на исканията им.